Pápateszér Értéktár

Esterházy épített örökség

Templom, plébánia, kúria, istálló
  • Javasolta: Kiss Sarolta
  • Értéktárba került: 2022.01.01.

A barokk templomot a környék kegyura, gróf Esterházy Károly egri püspök építtette. Pauly Mihállyal készíttetett tervet az új templomhoz, melynek építését 1776-ban kezdték. A templom 1778-ban lett felszentelve Szűz Mária nevének tiszteletére. A templomban látható nagy festményeket Graits Endre és Liechtbler Ágoston pécsi festőművészek készítették 1901-ben.

A plébánia épülete az Esterházy örökség legrégebbi darabja, a padláson az egyik kéményben az 1732-es évszám van bekarcolva. A helyi legenda szerint III. Károly király tárnokmesterének, Esterházy Ferenc grófnak volt a vadászkastélya, és fia, Esterházy Károly püspök, miután a plébániát megalapította, a saját vadászkastélyát adta a plébánosnak lakásul.

Az Esterházy-kúria a XIX. században épült. A kúria elülső része volt a gróf lakása, mely mögött egy összekötö folyosó található, és leghátul van a kúria legrégebbi része, a XVIII. században épült istálló és a magtár. A legutolsó Esterházy, III. Esterházy Pál és felesége, Andrássy Ilona volt, aki itt lakott 1911 és 14 között.